Ikut langkah-langkah di bawah dan anda akan dapat merasai kenikmatan kek ini. Huhu.
Mula-mula mestilah kena sediakan teh tarik dulu kan?
Okay, ini bahan-bahan yang diperlukan :
8 bag teh uncang Lipton
1 cawan air panas
1/2 cawan susu pekat manis
Cara-cara :
Satukan teh uncang dalam air panas dan rendam hingga kembang untuk mendapatkan air teh yang pekat.
Asingkan 4 sudu besar ait teh untuk buat sos karamel.
Baki air teh tadi satukan bersama susu pekat manis.
Sekarang, kita sediakan kek span pula.
Bahan-bahan:
180 gm gula kastor
170 gm tepung
50 gm serbuk badam (dibakar sebentar)
4 biji telur
15 gm ovelette
1 s/teh serbuk penaik
70 ml 'sirap' teh tarik
1 sudu teh esen vanila
50 gm mentega (dicairkan)
Sediakan 2 loyang bersaiz 8 inci dan dilapik kertas serta dioles dengan mentega.
Panaskan oven 15 minit awal dengan suhu 170 C.
Tepung disatukan bersama serbuk penaik, kemudian diayak.
Satukan semua bahan dalam mesin pemutar kecuali mentega cair.
Putar dengan kelajuan perlahan ke laju hingga adunan gebu dan naik sekali ganda.
Tutup mesin pemutar dan masukkan mentega cair.
Gaul dengan kaedah kaup balik sehingga adunan rata.
Tuangkan adunan dalam dua loyang dengan sukatan sama banyak.
Bakar pada suhu 170C selama 30 minit.
Setelah masak, keluarkan kek dari loyang dengan segera.
Terbalikkan atas redai dan biarkan sejuk.
Setelah sejuk, potong kek kepada 2 keping setiap 1 loyang.
Ini bermakna kita akan dapat 4 keping kek yang sama ketebalannya.
Okay, sekarang proses untuk membuat krim pula!
Bahan-bahan :
250 gm krim keju
130 gm gula icing
50 ml sirap teh tarik
15 gm gelatin
45 gm air
300 gm krim putar (non diary)
1 sudu teh esen vanila
Satukan gelatin dalam air dan biarkan kembang.
Cairkan gelatin secara 'double boil'.
Pukul krim keju hingga lembut.
Masukkan gula, sirap teh tarik dan esen vanila dan pukul hingga lembut.
Tuangkan gelatin dan terus pukul hingga sebati.
Dalam mangkuk lain, putar nkrim putar sehingga kental.
Satukan krim putar bersama krim keju dan gaul dengan kaedah kaup balik sehingga rata.
masukkan dalam piping bag.
Biarkan dahulu krim dan sekarang kita akan sediakan sos karamel.
Bahan - bahan :
130 gm gula kastor
110 ml krim putar (diary)
60 gm mentega tanpa garam
4 sudu besar sirap teh tarik tanpa susu (yang telah diasingkan awal tadi)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
Satukan gula dan teh tarik tanpa susu di dalam periuk dan masak hingga gula larut dan berbuih-buih.
Masukkan mentega, garam , esen vanila dan krim putar.
Masak hingga adunan berbuih dan pekat.
Sejukkan.
Kemudian, tibalah masa untuk menyediakan kek pula.
Letakkan 1 lapis kek span teh tarik di atas alas atau pinggan.
Sapukan sos karamel teh tarik dan ratakan di atas lapisan kek span.
Paipkan krim keju teh tarik dan ratakan.
Ulang proses yang sama hingga habis.
Baki krim sapukan pada keseluruhan kek.
Simpan dalam peti ais hingga ia sejuk.
Setelah betul-betul sejuk baru tuangkan baki teh tarik caramel sos di atas kek tersebut.
Simpan semula hingga benar-benar sejuk.
Hias kan kek mengikut kreativiti masing-masing.
Kek telah sedia untuk dihidangkan bersama keluarga.
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.
Sekian terima kasih.
No comments:
Post a Comment