Friday, 29 September 2017

Kek Gula Melaka

Assalamualaikum. Kek hari ini ada kaitan dengan kek semalam. Siapa belum tengok lagi boleh tengok dekat sini.

Cuma kek hari ni rumit sikitlah sebab ada penambahan. Tapi jangan risau, usaha pasti akan membuahkan hasil! Hehe mesti puas hati lepas cuba.

Bahan - bahan (sirap gula Melaka) :
1/2 cawan gula melaka (dihiris atau 4 keping gula Melaka)
1/2 cawan air
1 helai daun pandan disimpul
1 sudu besar tepung jagung


Cara - caranya :


Satukan semua bahan ini dalam periuk dan masak hingga ia pekat. 

Jangan lupa untuk sentiasa dikacau sewaktu proses memasak gula dan tapiskan.

Biarkan ia sejuk.

Sementara kita tunggu sirap gula Melaka sejuk, kita sediakan pula krimnya.

Bahan - bahan (krim keju gula Melaka) :
250 gm krim keju
200 ml sirap gula Melaka
60 gm gula icing
300 gm krim putar
12 gm gelatin
45 ml air


Satukan gelatin dalam air dan biarkan ia kembang.


Kemudian cairkan dengan cara kukusan.


Satukan krim keju dan gula icing, dan putar hingga adunan lembut dan berkrim.
Tuangkan gelatin yang cair sambil terus diputar.


Kemudian tuangkan sirap gula Melaka dan gaul rata.
Dalam mesin pemutar yang bersih, putarkan krim putar (non diary) hingga kental.
Satukan krim putar bersama krim keju gula melaka dan gaul dengan kaedah kaup balik sehingga rata.


Sekarang, tibalah di kemuncaknya! Penyediaan kek.

Kek span pandan(2 biji) yang telah disediakan tadi atau boleh dibeli di mana-mana kedai kek, dipotong setiap kek kepada 2 keping.

Ini bermakna kita akan dapat 4 keping kek span yang nipis.

Letakkan sekeping kek atas pinggan ataupun alas.


Tuangkan sirap gula melaka dan ratakan.


Paipkan krim keju gula Melaka dan ratakan.


Kemudian letakkan sekeping lagi kek di atasnya.


Ulang proses yang sama hingga selesai.


Salutkan keseluruhan kek dengan krim keju gula Melaka.


Kemudian salutkan keseluruhan kek dengan kelapa kering ( boleh di beli di kedai kek.




Hiaslah kek mengikut citarasa anda.






Selamat mencuba dan selamat menjamu selera ! Terima kasih.

No comments:

Post a Comment