Friday, 15 September 2017

Resepi Kek Batik

Assalamualaikum. Bertemu kembali dalam entry yang baru.

Untuk hari ini saya nak kongsikan resepi kek batik yang mudah dan tanpa menggunakan ketuhar.


Bahan - bahan :

2 cawan mila
2 sudu besar serbuk koko
1/2 tin susu pekat manis
1 buku buttercup
1 paket biskut merie (plain)
1 sudu kecil esen vanila

Cara - cara :
Cairkan buttercup di dalam periuk dan masukkan susu pekat. Gaulkan campuran bahan di atas api yang sederhana.




Seterusnya masukkan milo dan serbuk koko. Gaul sehingga tiada ketulan milo yang terbentuk.


Akhir sekali, masukkan esen vanila ke dalam periuk. Setelah semua adunan digaul sebati, padamkan api.

Patahlan biskut merie *jangan terlalu hancur


Susun biskut merie yang telah dipatahkan di dalam acuan menjadi satu lapisan. 
Seterusnya, letakkan sedikit adunan yang telah digaul tadi di atas lapisan biskut merie dan ratakan.



Bagi langkah seterusnya, ulang langkah di atas sehingga memenuhi acuan.

Setelah selesai membuat lapisan, padatkan kek tersebut dengan menekan-nekan bahagian atas kek dengan menggunakan bahagian belakang sudu.

Simpan kek lapis ke dalam peti ais dan biarkan sekurang-kurangnya 4 jam.



Kek lapis batik sedia dihidangkan.


Mudah bukan? tak perlu risau kalau kek tak jadi ataupun risau kek overbake.

Resepi ini adalah daripada http://www.ceriteraibu.com/2014/06/resepi-kek-batik-yg-sedap-dan-senang.html

Harap entry kali ini bermanfaat. Sekian terima kasih.



No comments:

Post a Comment