Untuk hari ini saya nak kongsikan resepi kek batik yang mudah dan tanpa menggunakan ketuhar.
Bahan - bahan :
2 cawan mila
2 sudu besar serbuk koko
1/2 tin susu pekat manis
1 buku buttercup
1 paket biskut merie (plain)
1 sudu kecil esen vanila
Cara - cara :
Cairkan buttercup di dalam periuk dan masukkan susu pekat. Gaulkan campuran bahan di atas api yang sederhana.
2 cawan mila
2 sudu besar serbuk koko
1/2 tin susu pekat manis
1 buku buttercup
1 paket biskut merie (plain)
1 sudu kecil esen vanila
Cara - cara :
Cairkan buttercup di dalam periuk dan masukkan susu pekat. Gaulkan campuran bahan di atas api yang sederhana.
Akhir sekali, masukkan esen vanila ke dalam periuk. Setelah semua adunan digaul sebati, padamkan api.
Patahlan biskut merie *jangan terlalu hancur
Susun biskut merie yang telah dipatahkan di dalam acuan menjadi satu lapisan.
Seterusnya, letakkan sedikit adunan yang telah digaul tadi di atas lapisan biskut merie dan ratakan.
Bagi langkah seterusnya, ulang langkah di atas sehingga memenuhi acuan.
Setelah selesai membuat lapisan, padatkan kek tersebut dengan menekan-nekan bahagian atas kek dengan menggunakan bahagian belakang sudu.
Simpan kek lapis ke dalam peti ais dan biarkan sekurang-kurangnya 4 jam.
Kek lapis batik sedia dihidangkan.
Mudah bukan? tak perlu risau kalau kek tak jadi ataupun risau kek overbake.
Resepi ini adalah daripada http://www.ceriteraibu.com/2014/06/resepi-kek-batik-yg-sedap-dan-senang.html
Resepi ini adalah daripada http://www.ceriteraibu.com/2014/06/resepi-kek-batik-yg-sedap-dan-senang.html
Harap entry kali ini bermanfaat. Sekian terima kasih.
No comments:
Post a Comment