Resepi kali ini sekali lagi untuk pencinta keju Hehe.
Okay, macam biasa, bahan - bahannya adalah..
KEK :
- 100 gm tepung hongkong / tepung gandum
- 60 gm tepung jagung
- 100 gm gula kastor
- 75 gm mentega cair
- 4 biji telur
- 1 sudu besar ovelette
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu kecil vanila
KRIM:
- 250 gm krim keju
- 250 gm keju cheddar
- 120 gm susu pekat manis
- 50 ml krim putar UHT
Cara- Caranya,
Untuk kek, Ayak tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik.
Kemudian, masukkan telur, ovalette, gula kastor, air dan esen vanila. Pukul hingga gebu dan kembang.
Bila dah kembang, masukkan tepung yang telah diayak.
Kacau adunan dengan menggunakan spatula sehingga sebati. Jangan kacau terlalu lama.
Masukkan mentega cair dan kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan dilapik dengan kertas kek.
Bakar kek di dalam ketuhar dengan suhu 150C selama 45 minit sehingga kek masak.
Sementara menunggu, kita sediakan krim pula.
Campurkan krim keju, susu pekat manis dan krim putar UHT dan putar sehingga sebati.
Kemudian, bahagikan kek yang telah dibakar menjadi dua keping. (potong melintang).
Tuangkan krim keju di atas kepingan pertama dan lapiskan dengan kepingan kedua di atas krim keju tersebut.
Tuang baki krim keju di atas kek dan ratakan permukaan.
Taburkan keju cheddar yang telah diparut di atas kek.
P/s : boleh juga hias kek dengan citarasa masing-masing.
Dan.... siap!
Credit : Mr Google
Bolehlah anda buat kek hari lahir untuk yang tersayang. Sekian, terima kasih.
No comments:
Post a Comment