Berita baik untuk pencinta keju sekalian. Hari ni saya nak kongsikan resepi kek keju oreo.
Yang paling seronok bila kek ni tak perlu dibakar dengan ketuhar. Jadi tak payah nak risau masalah kek hangus, kek tak masak dan yang seangkatan dengannya.
Bahan - bahan :
*Bahagian bawah
200 gram oreo
50 gram butter (cairkan)
*Bahagian atas
250g krim keju
80g gula kastor
1 sudu teh esen vanila
250ml krim putar (non diary)
7-8 keping oreo (patah-patahkan)
*Bahagian atas
250g krim keju
80g gula kastor
1 sudu teh esen vanila
250ml krim putar (non diary)
7-8 keping oreo (patah-patahkan)
Cara - caranya :
Kisar biskut oreo dengan menggunakan mesin pengisar.
*asingkkan sedikit untuk hiasan
Masukkan butter yang telah dicairkan ke dalam bekas yang berisi oreo dan gaul sehingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam loyang dan ratakan. Sebelum itu alaskan dengan menggunakan baking paper.
Untuk bahagian atas, pukulkan krim keju, gula kastor dan esen vanilla sehingga sebati. Kemudian masukkan krim putar dan pukul sehingga adunan menjadi kental.
Setelah adunan kental, masukkan oreo yang telah dipatah-patahkan.
Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah diisi oreo dan butter tadi.
Taburkan oreo kisar ke atas adunan di dalam loyang dan hias mengikut citarasa dan kreativiti masing-masing (boleh juga letakkan oreo yang telah dipatahkan ke atas adunan. Ikut selera masing-masing)
Masukkan kek ke dalam peti ais sekurang-kurangnya 4 jam.
Sabar ye....
Dan kek keju oreo dah pun siap.
Sumber : google.
Selamat menjamu selera!
No comments:
Post a Comment